بگذارید در ابتدا برای درک سادهتر مفهوم فایل robot.txt با یک تعریف سادهتر مقاله را شروع کنیم. رباتها برای بررسی سایت و انجام برخی از فعالیتها در قسمتهای مختلف نیاز به راهنما و نگهبان دارند که فایل robot.txt در سایت شما این نقش را ایفا میکند. این گونه رباتها، به طور خودکار به بررسی صفحات مختلف سایت میپردازند.
با توجه به این که هر کدام از این رباتها کار خود را انجام میدهند، شما میتوانید یک فایل به نام robot.txt به واسطه دستورهایی که مینویسید، ایجاد کنید و از ورود رباتها به برخی از بخشهای سایت جلوگیری کنید. همچنین میتوانید از این فایل برای سئو و بهینه سازی سایت خود استفاده کنید. با یونیک مارکتینگ همراه باشید!
منظور از فایل robot.txt چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟
فایلهای robot.txt برای رباتها مانند یک اجازه دهند عمل میکنند. زیرا رباتها زمانی که به صفحات ما وارد میشوند و میخواهند آنها بررسی کنند، ابتدا با این فایل مواجه میشوند. این فایلها با ارائه دستورهای سادهای شما به آنها دادهاید، برای رباتها تعیین میکنند، که اجازه بررسی صفحات را دارند یا خیر. توجه داشته باشید که منظور از رباتها، همان رباتهای گوگل میباشد. اما چرا باید robot.txt داشته باشیم؟
بسیاری از وبمستر ها میتوانند از طریق راههای مختلف از ورود رباتهای به صفحات سایت جلوگیری کنند. البته کنترل و جلوگیری از ورود رباتها به عوامل مختلفی بستگی دارد. همه صفحات یک سایت از نظر ارزش و اهمیت در سطح یکسانی نیستند. مدیران سایت و وبمستر ها آن چنان تمایلی ندارند که موتورهای جستجو، پنل مدیریت سایت آنها را ایندکس کنند. آنها ترجیح میدهند، تعدادی از صفحات آنها به دلیل نامرغوب بودن محتوا توسط رباتها مورد بررسی قرار نگیرند.
سه دلیل برای اهمیت فایل robot.txt
شما میتوانید به واسطه این فایل ترافیک رباتها ورودی به سایت خود را مدیریت کنید و این مسئله برای شما بسیار مهم است. زیرا سرور سایت شما دیگر نیازی نیست که برای رباتها صفحات سایت را پردازش و بارگذاری کند. از جهت دیگر اغلب سرورها و میزبانهای سایت محدودیت پهنای باند و ترافیک دارند، به همین علت قرار گرفتن رباتها در ترافیک برای آنها به صرفه نیست.
یکی دیگر از دلایلی که فایل robot.txt اهمیت دارد، این است که از نمایش صفحات و فایلها در لیست نتایج جستجوی گوگل جلوگیری میکند. ممکن است شما دستوری در robot.txt تعیین کنید که رباتها به سایت شما دسترسی نداشته باشند. اما نمیتوان اطمینان حاصل کرد که صفحه سایت شما در نتایج جستجوی گوگل دیده نشود. باز هم ممکن است رباتها برای ایندکس کردن سایت شما از طریق لینکهای موجود صفحه و به کمک انکرتکست ها اقدام کنند.
بدین ترتیب شما اگر میخواهید صفحهای را به طور کامل از نتایج جستجوی گوگل حذف کنید، باید در قسمت head دستور noindex را اضافه کنید. در وردپرس میتوانید، از طریق افزونههای مختلف این کار را انجام دهید.
اهمیت فایل robot.txt برای مدیریت Crawl Budget
اگر صفحات سایت شما افزایش یابند، رباتهای موتور جستجو هم برای خزیدن و انجام ایندکس زمان بیشتری میخواهند، که البته این طولانی شدن زمان باعث ایجاد تأثیرات منفی بر رتبه سایت شما میشوند. ربات گوگل در یک روز تمامی صفحات Crawl Budget را به طور کامل مورد بررسی قرار میدهد. مشاهده تعداد صفحات یا بودجه شما به واسطه Googlebot انجام میگیرد و بعد از مشاهده توسط تعداد بک لینک، حجم سایت یا تعداد صفحات و میزان سلامت بودجه شما مشخص میشود.
تاثیرات فایل روبوت.تکست
شما میتوانید با ساختن یک robot.txt برای موتورهای جستجو به ویژه Googlebot دستوری در نظر بگیرید که به صفحات شما توجهی نداشته باشند. در حقیقت شما با انجام این کار اولویت صفحات سایت خود را برای رباتها تعیین میکنید. قطعاً شما علاقهای ندارید که سرورهای شما توسط ربات خزنده گوگل برای مشاهده و ایندکس محتواهای بی کیفیت و تکراری اشغال شود.
استفاده درست شما از robot.txt باعث میشود که رباتهای جستجو متوجه شوند که باید از Crawl Budget سایت شما دست مصرف کنند. همین خاصیت مهم robot.txt است، که باعث شده تأثیرگذاری بسیاری خوبی بر سئو و بهینه سازی داشته باشد. دقت کنید که رباتهای گوگل در صورت نبود robot.txt در سایت شما باز هم کار خود را انجام میدهند. یعنی زمانی شما هیچ گونه فایلی برای سایت خود در نظر نگیرید، رباتهای گوگل به راحتی و بدون کوچکترین محدودیت از تمامی بخشهای سایت بازدید میکنند و در آنها میخزند.
فایل robot.txt چه محدودیتهایی دارد؟
دستوراتی که به این فایل داده شده، شامل تمامی رباتهای موتورهای جستجو نمیشود. بنابراین پیروی رباتهای جستجو از دستورات تعیین شده به دستورالعملهای موتور جستجو بستگی دارد. به عنوان مثال ممکن است رباتهای گوگل دستورات تعیین شده فایل robot.txt برای یک سایت را اجرا کنند، اما موتورهای جستجوی دیگر نتوانند از این دستورات پیروی کنند. برای این که اطلاعات بیشتری داشته باشید و بدانید که دستورات شما برای انواع موتورهای جستجو کارساز است، باید دستورالعملهای هر کدام از موتورهای جستجو را بخوانید.
گاهی اوقات ممکن است دستورات ارائه شده شما به موتورهای جستجو، برای هر کدام از رباتها درک متفاوتی داشته باشند. یعنی احتمال میرود که یک موتور جستجو دو ربات داشته باشد، که یکی از آنها دستورات را به خوبی اطلاعات کند و دیگری توجهی نداشته باشد. در شرایطی که شما به واسطه دستورات فایل به ربات اجازه ندهید صفحه شما را بررسی کنند، اما این امکان برای آنها وجود دارد، که توسط فرآیند ایندکس شدن صفحه شما دوباره در فهرست نتایج جستجوی گوگل قرار بگیرد.
رباتهای گوگل گاهی اوقات آن صفحه به طور مستقیم پیدا میکنند و برای بررسی وارد آن میشوند و یا از طریق لینک سازی های صفحات یا سایتهای دیگر صفحه مورد نظر را پیدا میکنند.
نتیجه گیری
اگر قصد نوایندکس کردن صفحات سایت خود را در فایل robot.txt داشته باشید، موتور جستجوی گوگل مجدداً صفحه شما را در لیست نتایج جستجو به نمایش میگذارد. گوگل توسط انکرتکست های مختص به هر لینک و فاکتورهای دیگر برای این صفحه رتبهای در نظر میگیرد. اغلب این صفحات در فهرست نتایج جستجوی گوگل وقتی نشان داده میشوند، هیچ گونه توضیحات متا ندارند، زیرا گوگل اقدام به ذخیره سازی محتوای صفحات و توضیحات متای آن را نکرده است.
شما می توانید تنها برای یک بار فایل robot.txt را بسازید و تا مدت های طولانی با آن کاری نداشته باشید. البته اگر تصمیم گرفتید در سایت و ساختار کلی آن تغییراتی ایجاد کنید، می توانید مجدداً آن را آماده کنید.